Tuesday, November 25, 2014

soft and moist banana cake

saya sendiri sudah lupa, sudah berapa kali membuat banana cake atau bolu pisang atau cake pisang, dan resep dari mana saja yang sudah dicoba. pada awalnya tidak terpikir kan membuat lagi lagi dan lagi. kalau terpikir begitu, mungkin akan lebih mudah diingat, dengan memberi nomor dan nama resep yang digunakan. dilengkapi review masing masing resep. mana yang paling enak mana yang paling mudah dibuat mana yang paling cocok untuk acara seperti apa. 
resep dan foto aslinya cantik sekali. bahkan dibuat berlapis dan dihias. punya saya terasa terlalu basah. meskipun tetap enak. kelihatannya karena pisangnya sudah terlalu matang dan disimpan di kulkas, lalu berair. saya tidak berani menambahkan apapun untuk mengatasi adonan cake yang terlalu cair. tetapi mungkin  nanti saya membuat lagi dengan resep yang sama dengan bahan bahan yang lebih baik.

soft and moist banana cake
Cake
1/2 cup butter
1 cup sugar
2 eggs
2 1/4 cups flour
1/2 tsp baking soda
1 cup mashed bananas (2-3 bananas)
1/4 cup sour milk (you can make sour milk by adding 2 tsp vinegar to milk and let it sit about 10 minutes)
1 tsp vanilla


Vanilla Buttercream Icing
1 cup butter
1 cup shortening
8 cups powdered sugar
2 tsp vanilla extract
3-5 tbsp water

Instructions
Cake
1. Cream butter and sugar together in a large bowl.
2. Add eggs and mix well.
3. Add flour and baking soda and mix until combined.
4. Add bananas, milk and vanilla and mix well.
5. Pour batter into two prepared 8 inch pans.
6. Bake at 350 degrees for 25-30 minutes, or until a toothpick comes out with just a few crumbs.
7. Cool in pan for 5-10 minutes, then remove to cooling rack to finish cooling.


Vanilla Buttercream Icing
1. Beat the shortening and butter until smooth.
2. Slowly add half the powdered sugar. Mix until combined.
3. Mix in the vanilla extract and 3 tbsp water.
4. Add the rest of the powdered sugar and mix until smooth. Add more water to get the right consistency.


To assemble the cake
1. Level both cakes so that they are flat on top and bottom.
2. Cover the top of the bottom layer of cake with icing.
3. Place the other cake on top of the icing.
4. Using an offset spatula, fill in any gaps in the icing around the outside.
5. Ice the outside of the cake with the remaining icing.

No comments:

Post a Comment