Monday, July 08, 2013

KUE TALAM DURIAN

menjelang puasa, beberapa teman sudah nyolong start dengan menghidangkan yang manis manis. dan lidah lahir asli indonesia tidak mudah tertipu. setelah sering membuat cake atau makanan lain dengan resep asing atau pun turunannya, karena mau puasa, jadi kangen dan terbayang serba manis dari berbagai pelosok daerah nusantara. seperti kue talam ini. ada puluhan atau mungkin ratusan turunan resep kue talam. talam dari umbi umbian sampai aromatik dengan pandan atau gula merah.
bersamaan dengan awal ramadhan ini, online event negara tetangga temanya king of fruits alias durian alias duren. 
TALAM DURIAN

Bahan-bahan Lapisan Bawah :
  • 1 cawan durian (dilecek)
  • 1/2 cawan gula pasir (boleh tambah lagi sekiranya perlu)
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 Tbsp tepung kastad
  • 2 cawan santan cair
  • Secubit garam
  • Sedikit pewarna kuning

Cara-cara :
  1. Panaskan kukusan. Sapukan sedikit minyak makan di bahagian dalam loyang.
  2. Gaul sebati semua bahan dan rasa kemanisannya. Tambah gula sekiranya perlu. Tuangkan adunan ke dalam loyang.
  3. Masukkan ke dalam kukusan dan kukus selama 30 minit.
  4. Cakarkan permukaan kuih sebelum menuang adunan lapisan atas.
Bahan-bahan Lapisan Atas :
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan santan pekat
  • 2 Tbsp tepung jagung
  • 1 tsp garam

Cara-cara :
  1. Gaul semua bahan sehingga sebati dan rata. 
  2. Tapis ke dalam kuali tak lekat dan kacau sebentar di atas api sederhana.
  3. Bila kelihatan pekat, tutup api dan tuang adunan ke atas lapisan bawah tadi yang telah masak.
  4. Kukus selama 20 minit.
  5. Setelah masak, sejukkan dulu sebelum memotong untuk dihidang.
  

No comments:

Post a Comment