Saturday, January 25, 2014

snow cheese cupcakes

horeeeeeee ... akhirnya dapat juga bagde ini. buat nambahin koleksi dan mewarnai blogku ini :) thank you untuk host ncc cheese culinary week. keep a good job ya.
 ketinggalan online eventnya NCC yang cokelat cokelat :( sedang apa ya, waktu itu? kok blass g ikut ya? padahal sering bikin yang pake cokelat dan suka cokelat dan tentunya suka dapet bagde nya. yah, sesal kemudian tidak berguna. minggu kemarin dimulai serba keju. blognya keren sekali. oh, yang cokelat itu masuk dulu ke dapurmasak dotcom dan oh so ribet sekali jadi aku yang gaptek g bisa. sekarang, balik ke metode lama dengan blog khusus yang mudah dicari kalau nanti kemudian hari butuh lagi. kan sudah kaya' dimasukin ke map map terpisah. serba mangga, serba pisang, serba mekar, serba tradisional, dan serba lain yang variasinya menjadi luar biasa mengingat milis beranggotakan belasan ribu orang diseluruh dunia.
KEK CHEESE BERSALJI
  resepi : Sherry mz@MyR
  sumber: Kzai@Teratakimpian
  sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:

UNTUK KEK:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) ~ k.nor guna tpg gandum biasa
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM:
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)

UTK TOPPING:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

No comments: